التین مد نبض زندگی
علت کمخوابی در سالمندان برای اینکه در طول روز سالمند احساس شادابی، نشاط و انرژی کافی برای کارهای روزانه داشته باشد، باید خواب سالم داشته باشد زیرا خواب ناکافی و نامناسب کم کم سبب بروز اختلالات جسمی و روانی در او می شود. شواهد علمیای هست که نشان میدهد خواب مناسب و منطبق […]
برای اینکه در طول روز سالمند احساس شادابی، نشاط و انرژی کافی برای کارهای روزانه داشته باشد، باید خواب سالم داشته باشد زیرا خواب ناکافی و نامناسب کم کم سبب بروز اختلالات جسمی و روانی در او می شود.
شواهد علمیای هست که نشان میدهد خواب مناسب و منطبق با ساعت زیستی بدن ما در هر سنی سبب میگردد مواد زائد تجمع یافته در مغز<the brain> که برای کارکرد آن مضر هستند ، به شکلی مناسب پاکسازی شوند. به همین خاطر اگر خواب فردی در طول زندگی مخصوصا در دوران سالمندی مناسب نباشد، مغز به مرور توان کارکرد منظم خود را از دست داده و کیفیت زندگی کم می شود.
مطالعات نشان دادهاند مغز با سرعت بیشتری به سوی تحلیل پیش میرود در پی خواب ناکارآمد و احتمال بروز فرآیندهایی نظیر افت ظرفیت عصبی- شناختی و آلزایمر بیشتر میگردد. اشخاص ممکن است در هر سنی به اختلال خواب دچار شوند، اما ما در ادامه به سالمندانی که خواب مناسبی ندارند و مشکلات آنها میپردازیم.
اگر خواب<Sleep> شخص در یک دوره زمانی طولانی بهطور متوسط در شبانهروز کمتر از ۵/۳ ساعت یا بیشتر از ۵/۸ ساعت باشد به این شخص به ترتیب کمخواب و پرخواب می گویند. برطیق شواهد، الگوی مزمن پرخوابی یا کمخوابی مفرط سبب کاهش عمر مفید و افزایش مرگ و میر زودرس میتواند شود.
برای اینکه سالمند در طول روز احساس شادابی، نشاط و انرژی کافی برای کارهای روزانه داشته باشد، باید خواب سالم و کافی داشته باشد زیرا خواب ناکافی و نامناسب بهتدریج موجب بروز اختلالات جسمی و روانی در او می شود.
خواب سالمندان از نظر ساختار متفاوتتر از جوانان می باشد. در این اشخاص عموما خواب سبک می باشد و محرکهای شنیداری بسیار خفیف ممکن است موجب بیدار شدن آنها گردد.
خواب غیر REM، سه مرحله دارد و شامل خواب سبک، خواب نیمهسنگین و سنگین (خواب سنگین در افراد سالمند کمتر تجربه میگردد.) می باشد . در مرحله خواب غیر REM فرد خواب نمیبیند و اگر هم ببیند، چیزی به خاطر نمیآورد.
مرحله بعدی، خواب REM می باشد. در این مرحله حرکات چشمی سریعی هست و خواب بسیار عمیق است و شخص به سختی ممکن است بیدار شود. این مرحله نیز در سالمندان کاهش مییابد. بهطور کلی، میزان خواب سبک در افراد مسن افزایش و میزان خواب سنگین کاهش مییابد.
زمان نیاز به خواب در افراد مسن ، از جوانان و میانسالان کمتر می باشد. اگر نیاز به خواب جوانان و میانسالان ۹- ۶ ساعت باشد، این میزان در سالمندان به ۷- ۵/۶ ساعت میرسد. بهترین زمان خواب برای افراد مسن خواب شبانه می باشد و مشاغل شیفتی اصلا مناسب آنها نیست و لازم می باشد فرد با برنامهریزی منظم و در ساعتی خاص وارد رختخواب گردد و در ساعت مشخصی برخیزد.
برای علت کمخوابی در سالمندان ۲ موضوع مطرح می باشد؛ ممکن است کمخوابی اولیه یا ثانویه باشد.
در کمخوابی اولیه نمیتوان علت شناخته شدهای برای کمخوابی پیدا کرد. البته در این موارد دلایل روان پزشکی بیشتر از دیگر علت ها مطرح است. اختلالات روانپزشکی مثل افسردگی، شیدایی، اضطراب و… میتواند موجب اختلال در شروع خواب گردد. اگر ثابت شود بیمار از نوعی اختلال روان پزشکی رنج میبرد، با درمان اختلال در خیلی از موارد مشکل کمخوابی نیز حل میگردد.
در کمخوابی ثانویه، میتوان علت هایی مثل ابتلای سالمند به بیماریهای گوناگون، بیماریهای عفونی، قلبی، کلیوی، سرطان، درد مزمن، مصرف برخی از داروها مانند داروهای ضدافسردگی و… را برای کمخوابی مطرح نمود.
خواب روزانه به کارکرد بهتر مغز کمک مینماید. افراد مسن در مدت روز هم میتوانند بخوابند. خواب میانروزی، بهتر است بین ساعات ۳- ۱ بعدازظهر باشد. میتوانند نباید بعد از ساعت ۶ عصر بخوابند زیرا ممکن است با خواب شبانه تداخل داشته باشد. عادتهای خواب در هر سنی مهم است اما در سالمندان اهمیت بیشتری پیدا میکند.
امیدوارم از خواندن مقاله علت کمخوابی در سالمندان رضایت کافی را داشته باشید ممنون از اینکه از وب سایت آلتین مد( التون باخیش آذر) دیدن کردید شما می توانید برای خواندن مقالات بیشتر به وب سایت آلتین مد سر بزنید و همچین می توانید برای دیدن آخرین محصولات تولیدی شرکت آلتین مد در این سایت میتوانید به بخش فروشگاه بروید.در آخر این مقاله بسیار خرسند می شویم که ما را از نظرات خود بهرمند سازید.