التین مد نبض زندگی
تعویض مفصل ران چیست تعویض مفصل ران نوعی عمل جراحی است که به تعویض مفصل لگن هم معروف است. در عمل جراحی تعویض مفصل ران پزشک جراح ارتوپد، مفصل ران بیمار را که خراب شده است برداشته و به جای آن یک مفصل مصنوعی میگذارد. مفصل ران به چه عللی خراب میشود شایعترین علت خراب […]
تعویض مفصل ران نوعی عمل جراحی است که به تعویض مفصل لگن هم معروف است. در عمل جراحی تعویض مفصل ران پزشک جراح ارتوپد، مفصل ران بیمار را که خراب شده است برداشته و به جای آن یک مفصل مصنوعی میگذارد.
تعویض مفصل ران
شایعترین علت خراب شدن مفصل ران آرتروز یا ساییدگی مفصل است. ساییدگی مفصل در همه انسان ها با شدت و ضعف متفاوت و با بالارفتن سن ایجاد میشود ولی در بعضی شرایط زودتر بوجود میاید.
سیاه شدن سر استخوان ران یا نکروز سر استخوان ران میتواند موجب ساییده شدن زود هنگام این مفصل در سنین جوانی یا میانسالی شود. این بیماری معمولا در کسانی ایجاد میشود که از داروهای موسوم به کورتون استفاده میکنند
دیسپلازی استابولوم نوعی تغییر شکل حفره استابولوم است که میتواند موجب شود فرد در سنین حدود 50-30 سالگی دچار تخریب و ساییدگی مفصل ران شود
در رفتگی مادرزادی مفصل ران میتواند موجب آرتروز مفصل ران شود
ایمپینجمنت سر استخوان ران و حفره استابولوم هم میتواند از علل آرتروز زودرس مفصل ران باشد
بد جوش خوردن شکستگی های استابولوم میتواند موجب تخریب و ساییدگی مفصل ران شود
ابتلا به بعضی انواع روماتیسم مانند آرتریت روماتوئید و یا اسپوندیلیت انکیلوزان میتواند موجب خراب شدن مفصل ران شود.
در حین عمل جراحی تعویض مفصل ران چگونه این مفصل برداشته میشود
مفصل ران از کنار هم قرار گرفتن دو استخوان بوجود میاید. در قسمت بالا حفره استابولوم قرار دارد که قسمتی از لگن خاصره است. این حفره بشکل تقریبی یک نیمکره است. در داخل حفره استابولوم سر استخوان ران قرار گرفته است. سر استخوان ران بالاترین قسمت استخوان ران است که به شکل گرد و کروی است. وقتی مفصل ران به علت آرتروز و یا روماتیسم خراب میشود معمولا هم قسمت کاسه ای یعنی حفره استابولوم و هم قسمت کروی یعنی سر استخوان ران خراب میشوند.
تعویض مفصل ران
در حین عمل جراحی پزشک معالج با استفاده از رنده های مخصوصی داخل حفره استابولوم را میتراشد. با این کار غضروف های باقیمانده و استخوان های اضافه از درون حفره خارج شده و شکل آن کاملا بصورت یک نیمکره کامل در میاید. در قسمت ران هم پزشک معالج سر استخوان ران را از بدن خارج میکند. بین سر استخوان ران و تنه استخوان ران یک قسمت نازک تر به نام گردن استخوان ران وجود دارد. در حین جراحی تعویض مفصل ران، گردن استخوان ران با استفاده از اره های ارتوپدی خاصی بریده شده و سپس سر استخوان ران خارج میگردد.
در مرحله بعد پزشک جراح ارتوپد در داخل حفره تراشیده شده استابولوم یک کاسه فلزی و یا پلاستیکی قرار داده و بر روی باقیمانده گردن استخوان ران یک سر فلزی را قرار میدهد و این دو را در درون هم جای میدهد تا مانند یک مفصل حرکت کنند و به این طریق مفصل مصنوعی لگن در محل خود جای میگیرد.
تمرینات ورزشی برای قویتر شدن حرکات مربوط به لگن و جلوگیری از عوارض جانبی پس از عمل تعویض مفصل لگن بسیار مهم هستند. این تمرینات به شما کمک میکند که فعالیت خود را بیشتر کنید و توانایی حرکتی قبل از عمل را بازیابید. همچنین به تقویت عضلات پا کمک میکند. زیرا ممکن است به دلیل مشکلاتی که در مفصل لگن داشتهاید، از آنها کمتر استفاده کرده باشید و ضعیف شده باشند. عمل تعویض مفصل لگن این مشکلات را بهبود میبخشد.
یک برنامه ورزشی منظم به قوی شدن عضلاتی که ضعیف شده بودند، کمک میکند. پزشک یک برنامه منظم برای شما تعیین میکند. توانبخشی موفق، به پیگیری منظم این برنامه ورزشی بستگی دارد. شما باید روزانه 2 یا 3 بار در روز و همه روزه بعد از عمل تعویض مفصل لگن تمرینات ورزشی را انجام دهید.
هر تمرین را 10 بار انجام دهید. اگر مشکلی نداشتید، تعداد دفعات را هر هفته 5 بار بیشتر کنید تا به 20 بار برسید.
هفته اول: 10 بار
هفته دوم: 15 بار
هفته سوم:20 بار
برنامههایی که توسط جراح، پرستار یا فیزیوتراپ به شما بعد از عمل تعویض مفصل لگن داده شده را انجام دهید. برای اینکه راحتتر باشید، تمرینات را در حالیکه دراز کشیدهاید انجام دهید. تختخواب جای خوبی برای انجام این تمرینات است.
مچ پاهای خود را خم کنید به طوریکه نوک انگشتان به سمت شما کشیده شود. سپس آنها را به سمت پایین خم کنید. همچنین میتوانید در حالیکه نوک انگشتان را به سمت سقف نگه داشتهاید، مچ پا را در جهت عقربههای ساعت و خلاف آن بچرخانید.
عضلات جلوی ران را با فشار دادن پشت زانو به سمت پایین سفت کنید. 5 ثانیه نگه دارید و رها کنید.
با فشار دادن ماهیچههای سرینی (ماهیچههای باسن) آنها را سفت کنید. به مدت 5 ثانیه نگه دارید و سپس رها کنید.
در حالی که پاشنه پا روی تخت قرار دارد، با خم کردن زانو و لگن به کمک عضلات سرینی، پاشنه را به سمت لگن بکشید. سپس با انجام این عمل در جهت عکس، پاشنه را به حالت اولیه برگردانید. در طول تمرین نوک انگشتان خود را به سمت سقف نگه دارید. میتوانید از یک کیسه پلاستیکی استفاده کنید تا زانو راحتتر جابجا شود. این کار را برای پای مخالف تکرار کنید.
نکته مهم: بسته به جراحی، ممکن است خم کردن بیش از 90 درجه مفصل لگن برای شما مناسب نباشد. در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.
پای خود را در حالیکه پنجه پا به سمت سقف است، به بیرون از بدن بکشانید. سپس به حالت عادی برگردانید. ممکن است نیاز داشته باشید از یک کیسه پلاستیکی استفاده کنید تا پاشنه پا راحتتر جابجا شود.
نکته مهم: بسته به جراحی، ممکن است به تنهایی قادر به انجام این تمرین نباشید. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
پای جراحی شده را به سمت قفسه سینه بالا ببرید. زانوی خود را بیشتر از کمر بالا نبرید. به مدت 2 الی 3 ثانیه نگه دارید و سپس پای خود را پایین بیاورید.
توجه کنید که لگن، زانو و پای شما کاملا مستقیم باشد. بدن خود را مستقیم نگه دارید. در حالی که زانوی شما صاف است، پای خود را به سمت بیرون بدن بالا ببرید و به آرامی پایین بیاورید تا به حالت اولیه برگردد.
در کنار برنامه تمرینات ورزشی باید زمانی را به پیادهروی اختصاص دهید. پیادهروی به قدرت و استقامت شما کمک میکند. هر روز در خانه 3 تا 5 دقیقه راه بروید. راه رفتن برای رفتن به دستشویی یا حمام کافی نیست.
امیدوارم از خواندن این مقاله رضایت کافی را داشته باشید ممنون از اینکه به وب سایت آلتین مد سر زدید شما می توانید برای خواندن مقالات بیشتر به وب سایت آلتین مد سر بزنید وهمچین میتوانید برای دیدن آخرین محصولات تولیدی شرکت آلتین مد در این سایت میتوانید به بخش فروشگاه بروید.در آخر این مقاله بسیار خرسند می شویم که مارا از نظرات خود بهرمند سازید